Jul 9, 2014

L’Arlesiana (Cilea) – Recording on CPO Records

Giuseppe Filianoti has the ideal timbre for Federico: beautifully lyrical, but with enough power to meet the stringent requirements of the complex role, with its many mood swings, to meet. I would truly do not know who else could sing the role with so much feeling and yearning (perhaps after Jonas Kaufmann). It‘s a real ‘Caruso role’; with poetry alone can not make it.

(Giuseppe Filianoti heeft het ideale timbre voor Federico: prachtig lyrisch, maar met genoeg kracht om aan de zware eisen van de complexe rol, met zijn vele gemoedsveranderingen, te voldoen. Ik zou waarachtig niet weten wie anders de rol met zo veel gevoel en smacht zou kunnen zingen (wellicht op Jonas Kaufmann na). Het is een echte ‘Caruso-rol’; met lyriek alleen red je het niet.)

Place de l’Opera, Opera Magazine, The Netherlands, July 7, 2014